Asiantuntijat vetoavat paremman työelämän puolesta:
”Onnellisin kansa voi tehdä yhdessä parasta työhyvinvointia”
Alkuperäinen artikkeli: https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/asiantuntijat-vetoavat-paremman-tyoelaman-puolesta-onnellisin-kansa-voi-tehda-yhdessa
Työryhmä eri alojen asiantuntijoita ja tutkijoita on julkaissut kannanoton paremman työelämän puolesta. Asiantuntijat esittävät kannanotossaan tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla työelämää voidaan parantaa merkittävästi. Kun Suomessa on onnellisin kansa, maa voi kirjoittajien mukaan saavuttaa myös parhaan työelämän.
Paremman työelämän manifestin kirjoittajat luottavat siihen, että kannanotossa esitetyt toimet auttavat kehittämään työelämästä tuottavampaa ja inhimillisempää. Tavoitteena on tukea mielenterveyspoissaolojen vähentämistä ja tehdä suomalaisesta työelämästä maailman parasta.
Manifesti korostaa tarvetta huomioida työhyvinvointi kaikessa strategiatyössä. Esihenkilötyö tukee työhyvinvointia. Tutkijat muokkaisivat myös työelämäpuhetta myönteisemmäksi. Manifestin mukaan työelämän muutos auttaa näkemään työelämän roolit perinteistä työnantaja–työntekijäasetelmaa monipuolisemmin.
Perille parempaan työelämään
Työelämän tutkijat asettavat suomalaiselle työelämälle neljä kunnianhimoista tavoitteita eli paremman työelämän päämäärää. Kohdista nostetaan toimenpiteitä, joilla päästään perille.
Maailman hyvinvoivin työelämä tehdään yhdessä tukemalla tutkimustietoon perustuvien hyvinvointi-interventioiden leviämistä työpaikoilla. Tutkijat esittävät yhtenäisiä seurantakriteerejä työelämän hyvinvoinnin ja laadun arviointiin. Manifesti kehottaa nostamaan esiin myös hyvän – onnistumiset – työhyvinnoissa, mikä kääntää selkää pelkälle pahoinvointipuheelle.
Oikein mitoitettu työ edistää terveyttä, mutta huonot työolot ja liika kuormitus uhkaavat sitä. Jokaisen on kirjoittajien mielestä voitava luottaa siihen, että oma työ vähentää terveyshaasteita.
Työelämän reiluudesta manifesti korostaa arvostavaa työyhteisöä ja kokemusta oikeudenmukaisuudesta: kaikesta syrjinnästä vapaata työtä. Työyhteisöjen henkeä tulisi kehittää niin, että jokainen voi tuntea itsensä kuulluksi ja arvostetuksi.
Neljännessä päämäärässä manifesti nostaa keskeiseen rooliin työyhteisöt, jotka osaavat edistää työhyvinvointia. Hyvinvoiva työelämä luodaan arjen vuorovaikutuksessa ja johtamisessa. Manifesti esittää muun muassa ”esihenkilökorttia” tai koulutusta, joka varmistaa riittävän osaamisen työhyvinvoinnin edistäjänä. Perille pääsyssä tarvitaan myös työelämätaitoja sekä oppilaitosyhteistyötä niiden kasvattamisessa.
Manifestin kirjoittajista Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian professori Sami Pirkola työryhmineen on tutkinut mielenterveyseläköitymistä, sen riskitekijöitä ja kuntoutumista rekisteripohjaisessa RETIRE-hankkeessaan. Sosiaalipsykiatrian tieteenala tarkastelee mielenterveyden ja yhteiskunnan rajapintaa, joka tänä päivänä osaltaan kulminoituu juuri muuttuvan työelämän ja ihmisten jaksamisen kysymyksissä.
Professori Pirkola on tehnyt yhteistyötä Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen kanssa. Kannanoton kirjoittamisen aikaan Pirkola oli mukana tutkimuskeskuksen Työuupumuksen alkulähteillä -tutkimuksessa, joka toi merkittävää tietoa työuupumuksen uusiutumisesta. Tutkimuskyselyyn vastanneista yhteensä 14 prosenttia kertoi useasta uusiutumiskerrasta – korkeimmillaan kahdella prosentilla vastanneista yli kolme kertaa.
Kannanoton ovat laatineet professorit Sami Pirkola, Minna Huotilainen (Helsingin yliopisto), Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorit Jari Hakanen ja Ari Väänänen sekä johtava asiantuntija Pauliina Mattila-Holappa, Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela ja tutkijatohtori Peter Kenttä, sekä johtava organisaatiopsykologi Pekka Tölli ja neuropsykologian erikoispsykologi Laura Sokka.
Kirjoittajilla on pitkä kokemus osallistumisesta keskusteluihin ja projekteihin, joilla nykyistä työelämää kehitetään tukemaan paremmin ihmisten jaksamista työssä.
Tutustu Paremman työelämän manifestiin Työelämän tutkimuskeskuksen verkkosivuilla

SAMI PIRKOLA
professori, sosiaalipsykiatria
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola on yksi Paremman työelämän manifestin kirjoittajista.
(Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)