Skip to content

Resurssit

Yhteistyö

Suomen Psykiatriyhdistyksellä on säännöllinen kontakti Maailman Psykiatriyhdistykseen (World Psychiatric Association, WPA), ja edustukset pohjoismaisessa yhteistyöelimessä (The Nordic Psychiatric Associations ent. The Joint Committee of the Nordic Psychiatric Associations) ja Euroopan erikoislääkäriyhdistyksen psykiatrian alajaostossa (Union Medecine Européenne de Médecines Spécialistes European Union of Medical Specialists, UEMS).
• EPA European Psychiatric Association (EPA) Euroopan psykiatriyhdistykseen kuuluu jäseninä Euroopan eri maiden psykiatriyhdistyksiä. Suomen Psykiatriyhdistys on yksi EPAn yhdistysjäsenistä. Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja tai hänen sijaisensa edustaa Suomea EPA:n valtuustossa, jonka tarkoituksena on psykiatriaa ja mielenterveyspalveluita kansallisesti ja koko Euroopassa. Yhteistyössä EPAn Brysselin toimiston kanssa valtuusto myös vie eteenpäin psykiatriaan ja mielenterveyteen liittyviä asioita Euroopan komissiolle. VERKKOSIVUT → Katso myös European Psychiatric Association (EPA).

Maailman psykiatriyhdistykseen kuuluu jäseninä eri maitten psykiatriyhdistyksiä. Valtaa WPAssa käyttää joka kolmas vuosi kokoontuva yleiskokous. Kunkin maan yhdistyksen puheenjohtaja tai hänen sijaisensa edustaa maataan yleiskokouksessa.

WPA Young Psychiatrist Council (WPA YPC)

WPA YPC on perustettu v. 2003 alajaokseksi edistämään hiljattain valmistuneiden psykiatrian erikoislääkäreiden sekä psykiatriaan erikoistuvien lääkäreiden kansallista ja kansainvälistä asemaa. WPAn jäsenmaat nimittävät yhden edustajan maastaan kolmevuotiskaudeksi, eli ajanjaksoksi kahden Psykiatrian Maailmankongressin välillä.

VERKKOSIVUT →

NPA on pohjoismaisten ja Baltian maiden kansallisten psykiatriyhdistysten muodostama yhdistys jonka jäsen Suopmen Psykiatriyhdistys on. NPAn tavoitteena on edistää kansallisten yhdistysten yhteistyötä. NPA on vastuussa kahdesta kansainvälisestä julkaisusta (the Nordic Journal of Psychiatry ja The Nordic Psychiatrist). Yhdistys myös järjestää joka kolmas vuosi Pohjoismaisen Psykiatria konferenssin (the Nordic Congress of Psychiatry).

Euroopan kansallisten erikoislääkärijärjestöjen yhdistys UEMSin (Euroopan erikoislääkäriyhdistys) tehtävä on samankaltaistaa ja parantaa erikoislääkäreiden toiminnan laatua Euroopan Unionissa (EU). Koulutus on keskeinen osa toimintaa. Suomen Psykiatriyhdistys on UEMSin yhdistysjäsen.

EFPT on kansallisten psykiatriaan erikoistuvien lääkäreiden jäsenyhdistysten kattojärjestö Euroopassa. EFPT:n toiminnan tavoitteena on edistää psykiatriaan erikoistuvien lääkäreiden asemaa sekä kansallisten psykiatriaan erikoistuvien lääkäreiden yhdistysten perustamista, edistää psykiatrian alan erikoistumiskoulutusta ja sen laadun harmonisointia Euroopassa, tehdä yhteistyötä muiden alan yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Suomesta vuosikokoukseen osallistuu yhdistyksen erikoistuvien lääkäreiden jaoksen puheenjohtaja.

VERKKOSIVUT →

Verkoston tarkoituksena on ylläpitää ja edistää psykoterapian asemaa ja sen koulutuksen tasoa Suomessa julkisella sektorilla (julkisella sektorilla tarkoitetaan tässä sekä julkisin varoin tapahtuvaa että ulkopuolisten tahojen tukemaa psykoterapeuttista toimintaa).

VERKKOSIVUT →

Psykiatrian Tutkimussäätiö. Suomen Psykiatriyhdistys tekee yhteistyötä Psykiatrian tutkimussäätiön kanssa. Psykiatrian tutkimussäätiössä yhdistyksemme edustajana toimii Suomen Psykiatriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Psykiatrian tutkimussäätiön tarkoituksena on psykiatrisen tieteellisen tutkimustyön edistäminen, psykiatristen sairauksien aiheuttamien haittojen torjuminen, näiden tautien ennaltaehkäiseminen ja vähentäminen Suomessa. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan mm. myöntämällä apurahoja tieteelliseen tutkimustyöhön sekä tukemalla tieteellistä julkaisutoimintaa mm. julkaisemalla Psychiatria Fennicaa.
Suomen Psykiatriyhdistyksen edustaja työskentelee osa-aikaisesti THL:n psykoosien laaturekisterihankkeessa.
Suomen Psykiatriyhdistys on Mielenterveyspoolin asiantuntijajäsen. Mielenterveyspooli on järjestöjen verkosto, jossa on mukana 32 mielenterveysalan toimijaa. Mielenterveyspoolin tavoitteena on edistää mielenterveysvaikutusten arvioimista kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio.

Verkkosivut >

Psykiatrisia työvälineitä

Kulttuurinen haastattelu

Kultuurinen haastattelu on suomenkielinen versio DSM-5:ssa julkaistusta haastattelusta Cultural Formulation Interview. Se on työkalu, joka auttaa ymmärtämään henkilön käsityksiä omasta sairaudestaan ja siihen liittyvistä kulttuurisista tekijöistä. Perushaastattelulla saatuja tietoja voi täydentää ja syventää lisähaastatteluilla. Mielenterveysammattilaiset voivat käyttää haastatteluita potilas- ja tutkimustyössä. Lisätietoa kulttuurisesta haastattelusta antavat Venla Lehti (venla.lehti@utu.fi) ja muut transkulttuurisen psykiatrian jaoksen johtokunnan jäsenet.

Haastatteluiden kopioiminen ei-kaupallisiin tarkoituksiin on sallittu.

Lataa PDF

Linkit

Suomeksi