Skip to content

Psykiatripäivät

12.-14.3.2025 | Paasitorni Congress Center, Helsinki

Tapahtumasta

Psykiatripäivät toteutetaan  hybriditapahtumana; Suurin osa luennoista striimataan ja tallennetaan, mutta toki Psykiatripäivistä saa eniten läsnäolevana Paasitornissa Helsingissä. Kaksi kertaa vuodessa (viikoilla 11 ja 44), järjestettävät Psykiatripäivät tarjoavat osallistujille kattavan ja monipuolisen koulutuskokonaisuuden, josta voi ammentaa arvokasta oppia, vertaistukea ja kollegiaalisuutta jo opintojen alkuvaiheesta lähtien! Psykiatripäivät käynnistyy keväisin Tutkijan kevätkoululla ja syksyisin Psykoterapiaseminaarin voimin. Tänä keväänä mukana ovat toivotut päihdepsykiatrian workshopit, iltaohjelmia keskiviikosta torstaille ja perjantain kruunaa palkintojen jako. Tervetuloa juhlistamaan kanssamme akateemisia saavutuksia sekä edistämään tutkimusta ja koulutusta. 

keväällä 12.-14.3.2025
syksyllä 29.-31.10.2025

Psykiatripäivien Ohjelma

Ohjelman suunnittelusta vastaa Suomen Psykiatriyhdistyksen Koulutustoimikunta, jonka jäsenet ovat psykiatrian alojen lääkäreitä. Myös yhdistyksen jaokset ja muut toimielimet suunnittelevat ohjelmaa. Tämä tietotaito, perinteikäs Psykiatriyhdistyksen käytännön järjestelyistä vastaava osaava toimihenkilöstö ja vuosikymmenten kokemus takaavat onnistuneet Psykiatripäivät.

Opintopisteet

Koulutustapahtumasta on haettu koulutuspisteitä seuraavasti:

psykiatria, nuorisopsykiatria, lastenpsykiatria, oikeuspsykiatria, yleislääketiede, työterveyshuolto, geriatria ja neurologia.

Osallistumistodistuksen saat tapahtuman jälkeen lähetettävään kyselyyn vastattuasi.

Näytteilleasettajat

Valitut näytteilleasettajat ovat mukana  kevään 2025 Psykiatripäivillä torstaina sekä perjantaina.

Näytteilleasettajiksi haluaville tiedotetaan paikkahausta sähköpostitse. Jos haluat että yrityksesi lisätään näytteilleasettajalistalle ota yhteys psy@psy.fi .

Previous
Next

Tapahtumapaikkana Paasitorni helsinki

Kolmipäiväinen koulutus järjestetään Helsinki Congress Center Paasitornissa  (Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki). Paasitorni (Bygga) on meren äärelle rakennettu art nouveau tyylinen rakennus, joka on ehdolla Unescon maailmanperintö­luetteloon.  Kokouspaikkana se huokuu historiaa, mutta elää vahvasti tässä päivässä yhdistäen ihmiset, ideat ja aikakaudet. Paikka on helposti saavutettavissa ja ohjeet paikalle tuloon löydät kootusti täältä.

VOIT OSALLISTUA MYÖS HYBRIDINÄ TAI ETÄNÄ

Kevään Psykiatripäivät striimataan keskiviikon Tutkijan kevätkoulua, iltaohjelmia, Eettistä lounasta sekä workshoppeja lukuunottamatta.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen kevään psykiatripäiville on käynnissä.

Osallistuja tai luennoitsija

Ohjelmat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Haluttuihin ohjelmiin voi olla jonoa. Osassa paikkamäärä on rajallinen tai ilmoittautuminen sulkeutuu muuta ilmoittautumista aiemmin tai myöhemmin.

Näytteilleasettajien henkilöstö

Voitte ilmoittaa paikanpäällä olevan henkilöstön nimet ja osallistumispäivät tapahtumaan helposti yhdellä lomakkeella tai jokainen itse erikseen. Ilmoittautuminen käynnissä 24.2. asti.

Saat ilmoittautumisen läpimenosta vahvistuksen sähköpostiisi.
Kesken jäänyt ilmoittautuminen ei oikeuta koulutukseen pääsyyn.
Ongelmia ilmoittautumisen tai striimien kanssa?
Katso FAQ (Step by step).

Ohjelma

KEVÄT | 12.-14.3.2025

Alla kevään 2025 Psykiatripäivien päiväkohtaiset ohjelmat luennoitsijatietoineen.
Varaamme oikeuden muutoksiin.

Keskiviikko 12.3.2025

Kevätkoulun ideoinnista ja toteuttamisesta vastaa erillinen työryhmä, jonka jäsenet ovat Toni Ali-Sisto, Marja Kaila-Vanhatalo, Kaija Järventausta, Kimmo Suokas, Erfan Jahangiri, Saana Karttunen, Helena Leppänen, Noora Scheinin, Kaisa Luoto, Tuukka Raij ja Heikki Laurikainen. Kevätkouluun aiemmin osallistuneita psykiatrian alan tutkijoita pyydetään mukaan tulevien vuosien kevätkoulun suunnittelutoimikuntaan. Myös muut uudet jäsenet -sekä suunnittelutoimikuntaan että laajemmin tutkijajaokseen- ovat tervetulleita!

Tutkijan kevätkoulu

Kevätkoulussa nimekkäät luennoitsijat tarjoavat koulutusta tutkimusrahoituksesta, viittaamisen käytännöistä ja tutkimuskohteiden valikoitumisesta.

Kevätkouluun valitaan abstraktikutsuun vastanneiden joukosta tutkijoita, jotka pitävät suullisen esityksen.  Näin osallistujat pääsevät päivän aikana sekä oppimaan kokeneilta kollegoilta ja toisiltaan, että harjoittelemaan tieteellisen esityksen pitämistä.

Tutkijan kevätkouluun haetaan ehdotuksia suullisiksi esityksiksi ja postereiksi
*** HAKU PÄÄTTYNYT***
👉 Toimita abstrakti sivultamme löytyvällä lomakkeella 9.2.2025 klo 24.00 mennessä. Valinnat tehdään 10.2.2025. Paras suullinen esitys palkitaan Psykiatripäivien yhteydessä pidettävän Tutkijakoulun Get Together-illallisen aikana 12.3.2025.

Tutkijan Kevätkoulun hyväksytyt erikoisalakohtaiset tunnit:
Lastenpsykiatria(8)
Nuorisopsykiatria(8)
Oikeuspsykiatria(8)
Psykiatria(8)

Tutkijakoulun Get Together

Ilmoittautuminen 5.3.2025 mennessä. Get Together ei sisälly päivälipun hintaan eikä ole muuhun Psykiatripäivien ohjelmaan sidonnainen.

Kevätkoulun iltatilaisuus on psykiatrian alan tutkijoiden ”Get Together” -tapaaminen, jossa tarjolla on Roomalainen levypizzabuffet lisukesalaatteineen. Tilaisuudessa palkitaan tutkijajaoksen jäsenten valitsema kevätkoulun paras suullinen esitys. Lisäksi kokenut tutkija pitää Candlelight -puheen tutkijan urastaan ja osallistujat pääsevät verkostoitumaan keskenään rennossa ilmapiirissä.

Puheenjohtajina:
Noora Scheinin, apulaisprofessori Turun yliopisto sekä
Marja Kaila-Vanhatalo, EL, Oulun yliopistollinen sairaala ja tohtorikoulutettava, Tampereen yliopisto

Candlelight puhujana:
Kiti Müller
, neurologian dosentti, Helsingin yliopisto; Biodesign mentori ja dosentti, Aalto yliopisto

 

Torstai 13.3.2025

Torstain 13.3. luennoissa paino-arvotetaan muistin-, lausuntotyön-, Priorisoinnin -ja elintapojen vaikutukseen psyykkisen hyvinvoinnin tukena. Lisäksi päihdepsykiatrian workshop tarjoaa potilastapausten muodossa käytännönläheistä tietoa ja työkaluja säännöllisesti bentsodiatsepiineja käyttävän arviointiin ja hoitoon.
Torstai illan päättää Transkulttuurisen jaoksen iltaohjelma; teemalla Kuuleeko psykiatri? tarinoita psyykkisestä kärsimyksestä.

Iltaohjelmaan, Ei lounasta ilman etiikkaa -lounasluennolle sekä workshopiin on rajallinen määrä paikkoja.

Plenaari: Muisti – menettäminen ja huolto

Puheenjohtajat: Mika Rautanen,oikeuspsykiatri, THL/VTH
Yhteyshenkilöt: Tiina Talaslahti, LT, ylilääkäri, HUS Psykiatria; Vanhuspsykiatrian kliininen opettaja, Helsingin yliopisto

Ei lounasta ilman etiikkaa

Kevään eettisen lounaan aiheena : ”Priorisointi niukkuuden aikana”

Lounas + luento kuuluu torstaipäivän hintaan. Huom. paikkoja rajoitetusti max 100hlö: osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen. Kiintiön täyttyessä peruutuspaikkoja voi seurata tapahtumapaikan infotaulusta.

Ohjelma 2 | Lausuntotyö sujuvaksi – Kuinka selvitä Kelan etuusviidakossa?

Puheenjohtaja: Virve Kekkonen, LT, ylilääkäri, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Pohjois-Savon  hyvinvointialue, KYS nuorisopsykiatria
Yhteyshenkilö: Tarja Seuri, Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, eMBA, vastuulääkäri Lääkärikeskus Aava 

Ohjelma 3 | Erikoistuvien jaos: Elintavat psyykkisen hyvinvoinnin tukena

Puheenjohtaja: Toni Aaltonen, erikoistuvien jaoston puheenjohtaja, psykiatriaan erikoistuva lääkäri, Keski-Pohjanmaan keskussairaala
Yhteyshenkilö: Anssi Solismaa, LT, psykiatrian erikoislääkäri, kliininen opettaja, Tampereen yliopisto, TAYS, Pirkanmaan hyvinvointialue

Workshop vol.1 | Bentsodiatsepiineja käyttävä potilas - hoitolinjaukset ilman hermoromahdusta

WORKSHOP TÄYNNÄ
Osallistumiskiintiö max.30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset 24.2.2025 klo 12.00 mennessä. Workshop samansisältöisenä myös perjantaina.

Workshop tarjoaa potilastapausten muodossa käytännönläheistä tietoa ja työkaluja säännöllisesti bentsodiatsepiineja käyttävän arviointiin ja hoitoon.

Iltaohjelma | Kuuleeko psykiatri? - tarinoita psyykkisesta kärsimyksestä

TÄYNNÄ

Iltaohjelma ei sisälly päivälipun hintaan. Sitovat ilmoittautumiset 5.3.2025 klo 12.00 mennessä. Osallistumiskiintiö 50 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ennen luentoja tarjolla ruokaisa salaattibuffet.

Perjantai 14.3.2025

Perjantain 14.3. ohjelmissa käsitellään psykiatrian eri osa-alueista elämänkaaren näkökulmasta. Keskitymme muun muassa muistisairauksiin, perinataalipsykiatriaan sekä masennukseen eri elämänvaiheissa. Tapahtuma tarjoaa syvällistä tietoa ja asiantuntijanäkemyksiä siitä, miten psykiatriset haasteet ilmenevät ja miten niitä voidaan hoitaa eri ikäryhmissä.  Myös perjantaina on mahdollista osallistua päihdepsykiatrian workshopiin. Plenaarin aikana järjestetään Martti Kaila -palkinnon jako sekä apurahojen jako yhdessä Psykiatrian Tutkimussäätiön kanssa. Vierailevana puhujana David Clark, Professor Emeritus of Experimental Psychology, University of Oxford aiheena Porrastettu hoitomalli psykoterapeuttisissa / psykososiaalisissa hoidoissa.

Pyydämme huomioimaan että myös perjantain workshopiin on rajallinen määrä paikkoja, jotka menevät ilmoittautumisjärjestyksessä. Workshoppeja ei striimata.

Plenaari: Masennus koko elämänkaaren ylitse

Puheenjohtaja: Hannu Koponen, professori (emer.), psykiatrian erik.lääkäri
Yhteyshenkilöt: Jaakko Uotila, psykiatriaan erikoistuva lääkäri, kliininen opettaja, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto. Markku Lähteenvuo, oikeuspsykiatrian dosentti 

Ohjelma 2 | Perinataalipsykiatriaa

Puheenjohtaja: Tiina Riekki, LT, psykiatrian erikoislääkäri, perinataalisen mielenterveystyön erityispätevyys, kliininen opettaja, Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue; Väistyvä puheenjohtaja, Suomen Perinataalimielenterveys ry

Workshop VOL. 2 | Bentsodiatsepiineja käyttävä potilas - hoitolinjaukset ilman hermoromahdusta

Osallistumiskiintiö max.30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset 24.2.2025 mennessä. Tämä workshop samansisältöisenä myös torstaina.

Workshop tarjoaa potilastapausten muodossa käytännönläheistä tietoa ja työkaluja säännöllisesti bentsodiatsepiineja käyttävän arviointiin ja hoitoon.

Ohjelma 3 | Porrastettu hoitomalli psykoterapeuttisissa / psykososiaalisissa hoidoissa

Puheenjohtaja: Suoma Saarni, professori, yl Tampereen yliopisto, HUS, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Yhteyshenkilöt: Joel Holmèn, psykiatrian el, Recuror Oy, Psykiatriyhdistyksen psykoterapiatoimikunta

Esitysmateriaalit ja striimauslinkit

Luennoitsijoiden toimittama esitysmateriaali on vain PSY-jäsenten käytössä eli jäsenetu.
Luentomateriaalit päivitetään jäsenalueelle tapahtuman jälkeen.

Tapahtumaan rekisteröityneet saavat henkilökohtaisen striimauslinkin, jolla pääsee livelähetyksen ohella katsomaan luentotallenteita sekä muuta virtuaalitilan sisältöä kuukauden ajan tapahtumasta.

Etälinkit lähetetään osallistujille aina osallistumispäivää edeltävänä päivänä klo 14.00

Hinnasto

Osallistumismaksu sisältää koulutussisällön, lounaan sekä kahvit sekä mahdollisuuden katsoa luentoja niin livenä kuin myös striimitallenteita 1 kk ajan tapahtumasta. Suomen Psykiatriyhdistyksen jäsenellä on myös 18kk lukuoikeus yhdistykselle toimitettaviin luentomateriaaleihin.

Täältä voit lukea maksu- ja peruutusehdot

Early Bird -hinta >> 29.1.2025 saakka

KESKIVIIKKO 12.3.

Tutkijan kevätkoulu (live)

50€ Psykiatriyhdistyksen opiskelijajäsenet
120€ Psykiatriyhdistyksen jäsenet
280€ ei jäsen

TORSTAI & PERJANTAI 13.-14.3. (HYBRID)
(Iltaohjelmat, Eettinen lounas ja workshopit: vain live)

60€ / 1pv, 120€ 2pv Psykiatriyhdistyksen opiskelijajäsenet
265€ / 1pv, 495€ 2pv Psykiatriyhdistyksen jäsenet
375€ / 1pv, 605€ 2pv ei jäsen

Normaali hinta 30.1.-24.2.2025

KESKIVIIKKO 12.3.

Tutkijan kevätkoulu (live)

75€ Psykiatriyhdistyksen opiskelijajäsenet
150€ Psykiatriyhdistyksen jäsenet
330€ ei jäsen

TORSTAI & PERJANTAI 13.-14.3. (HYBRID)
(Iltaohjelmat, Eettinen lounas ja workshopit: vain live)

80€ / 1pv, 160€ 2pv Psykiatriyhdistyksen opiskelijajäsenet
345€ / 1pv, 575€ 2pv Psykiatriyhdistyksen jäsenet
455€ / 1pv, 685€ 2pv ei jäsen

Normaalihinnalla tehtävä ilmoittautuminen on avoinna 24.2. klo 12.00 asti.
Tämän jälkeen otamme päiväohjelmiin ainoastaan etäosallistujailmoittautumisia.

Iltatapahtumat

Iltatapahtumia ei striimata.
Sitovat ilmoittautumiset 5.3. klo 12.00 mennessä.

Tervetuloa verkostoitumaan!

GET TOGETHER - 12.3.2025

Iltaohjelman aikana palkitaan tutkijajaoksen jäsenten valitsemat
kevätkoulun paras posteri ja paras suullinen esitys. Lisäksi psykiatrian alan kokenut tutkija pitää Candlelight -puheen. Tarjolla on myös Roomalainen levypizzabuffet lisukesalaatteineen.

20€ Psykiatriyhdistyksen jäsenille
60€ ei jäsenille

TRANSKULTTUURISEN JAOKSEN ILTA 13.3.2025  
-TÄYNNÄ-

Ennen illan esityksiä tarjolla monipuolinen salaattibuffet.

40€ Psykiatriyhdistyksen opiskelijajäsenet
50€ Psykiatriyhdistyksen jäsenet
110€ ei jäsen

Viimetipan hinnat - 24.2.-11.3.

24.2. klo 12.01 alkaen ilmoittautumisia otetaan vastaan vain etä-osallistujiksi.
Etäosallistuminen suljetaan 11.3. klo 12.00

HUOM. POIKKEUKSENA ILTAOHJELMAT, JOIHIN  ILMOITTAUTUMINEN KÄYNNISSÄ 5.3.2025 SAAKKA

KESKIVIIKKO 12.3. - TUTKIJAN KEVÄTKOULU
(Ilmoittautuminen tutkijan kevätkouluun on päättynyt)

TORSTAI & PERJANTAI 13.-14.3.

100€ / 1pv, 200€ 2pv Psykiatriyhdistyksen opiskelijajäsenet
395€ / 1pv, 675€ 2pv Psykiatriyhdistyksen jäsenet
505€ / 1pv, 785€ 2pv ei jäsen

Näytteilleasettajia kolmessa kerroksessa

Esillä oleviin näyttelyihin on helppo tutustua tapahtumasovelluksen kautta sekä tauoilla, sillä kahvikattaukset ovat lähellä näytteilleasettajia.  

Näytteilleasettajien paikat, viestit sekä ohjelmat löydät tapahtumasovelluksesta sekä infotauluista löytyvistä kartoista. Tästä ominaisuudesta on hyötyä myös tapahtuman torstai-perjantai päivien aikana käynnissä olevassa pelissä.

Myös yhdistyksen jaoksia ja hallitusta varten on oma pöytänsä – kannattaa siis käydä kiertämässä ja tulla juttusille.

Näytteilleasettajat

Paasitorni 1½ kerros

1½ krs | Aula

  • FinFami Ry
  • Kouvolan Herkku Oy

1½ krs | Tarja Halonen

  • Medikosketus Oy
  • Teva Finland Oy/Dyskinesia
  • Kymenlaakson hyvinvointialue
  • Lapin hyvinvointialue
  • Clin
  • Leluco Oy
  • Suomen Psykiatriyhdistys ry
  • Terveytesi Palvelut Oy

1½ krs | Juho Rissanen

  • Pihlajalinna Terveys Oy
  • Mehiläinen Terveyspalvelut Oy
  • Keski-Suomen hyvinvointialue
  • PlusTerveys Oy
  • Välitysklinikka Oy
  • Coronaria Psykiatria Oy
  • Sooma Oy
  • Cephalon Finland A/S
  • Solo Health Oy
  • Suomen Terveystalo
  • HUS Psykiatria
Paasitorni 2 kerros

Ravintolan ovien vieruspaikat

  • Helsingin SOTEPE - Psykiatria
  • Satakunnan hyvinvointialue
Paasitorni 2½ kerros

Juhlasali - Aula

  • Teva Finland Oy / Ratiopharm
  • Johnson & Johnson

Lämpiö

  • Oy H. Lundbeck Ab
  • Recordati AB
  • Otsuka Pharma Scandinavia Ab
  • Viatris Oy
  • Biocodex Oy
  • Takeda Oy
  • Orion Pharma

Jäseneksi?

Suomen Psykiatriyhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä jokainen Suomessa laillistettu lääkäri tai lääketieteen opiskelija, jolla on todistettu opinto-oikeus lääketieteellisessä tiedekunnassa. Erityisestä syystä voidaan jäseneksi hyväksyä myös Suomessa psykiatrian alalla toimiva ulkomailla lääkärin tutkinnon suorittanut henkilö, jota ei ole laillistettu Suomessa.

Psykiatripäivien Satelliittisymposiumi

Otamme symposiumin järjestäjiksi haluavilta toimijoilta ehdotuksia vastaan ympäri vuoden osoitteeseen psy@psy.fi. Tällä toimella palaamme tältä osin pikkuhiljaa aiempaan toimintatapaamme aikaan ennen koronaa, mikä antaa myös symposiumin pitäjille enemmän aikaa ohjelma- sekä paikkasuunnittelua varten.

Vuoden 2025 satelliittisymposiumien hakemukset pyydetään toimitettavan yhdistyksen toimistolle seuraavasti:
Syksyn tapahtumaa varten 10.3.2025 klo 12.00 mennessä

Tutkijan kevätkoulu

Ohjelma

Paikka: Juho Rissanen 1½ krs. (Sessiota ei striimata)
Puheenjohtajat: Toni Ali-Sisto LL, tohtorikoulutettava, Itä-Suomen yliopisto ja Marja Kaila-Vanhatalo, EL, Oulun yliopistollinen sairaala ja tohtorikoulutettava, Tampereen yliopisto

Yhteyshenkilö: Toni Ali-Sisto
Oppimistavoitteet: Kevätkoulun tavoitteina ovat tutkijoiden verkostoituminen, koulutus ja nuorten tutkijoiden uran sekä suomalaisen psykiatrian alojen tutkimuksen edistäminen.

AIKAOHJELMA
10.00 – 12.30Posterit ja suulliset esitykset
11.00 - 11.30Kahvi
11.30 - 12.30Posterit ja suulliset esitykset
12.30 – 13.30LOUNAS
Paasiravintola 2. krs
13.30 – 14.45Tutkimusrahoitus osana tutkijan uraa
Maria Maunula, tutkimusrahoituksen erityisasiantuntija, Turun yliopisto
14.45 – 15.00TAUKO
15.00 – 16.15Viittaamisen käytännöt:
Mistä tunnistaa laadukkaan tutkimuksen
Erkki Isometsä, Professori, HUS
16.15 – 18.00Replikaatiokriisi ja tutkimuskohteiden valikoituminen
Sebastian Therman, PsT, erikoistutkija, THL

Plenaari: Muisti – menettäminen ja huolto

Ohjelma

Paikka: Juhlasali 2½ krs. (Striimataan)
Puheenjohtajat: Mika Rautanen,oikeuspsykiatri, THL/VTH
Yhteyshenkilöt: Tiina Talaslahti, LT, ylilääkäri, HUS Psykiatria; Vanhuspsykiatrian kliininen opettaja, Helsingin yliopisto

Oppimistavoitteet:
– Osallistuja tuntee muistin ja muun tiedonkäsittelyn neurobiologiset ja psykologiset mekanismit
– Osallistuja oppii keskeiset kognition tutkimisen keinot ja tilanteet, joissa tutkimuksia tarvitaan
– Osallistuja pystyy kehittämään omaa muistiaan

AIKAOHJELMA
09.00 - 09.10Psykiatripäivien avaus
Erika Jääskeläinen, professori, Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja
09.00 - 09.55Mitä muistisairaudet ovat?
Risto Vataja, Linjajohtaja, HUS Psykiatria, Keskitetyt palvelut
09.55 - 10.25Muistiongelmat neuropsykologin tutkimuspöydällä
Aino Yliranta, PsT, neuropsykologian erikoispsykologi Lapin hyvinvointialue / Lapin keskussairaala / Neurologian klinikka & Mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon poliklinikka
10.25 – 10.55KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla Juhlasali-Lämpiön lisäksi 1½ kerroksen Tarja Halosessa sekä Juho Rissasessa
10.55 – 11.25Muistisairaan ihmisen oikeudellinen toimintakyky
Anna Mäki-Petäjä-Leinonen, OTT, dosentti, vanhuusoikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto
11.25 – 12.10Muistin huoltaminen
Kiti Müller, neurologian dosentti, Helsingin yliopisto; Biodesign mentori ja dosentti, Aalto yliopisto
12.10 – 13.10LOUNAS
Paasiravintola 2.krs tai Eettiselle lounaalle ilmoittautuneet 3. krs
13.10 – 13.40Lääkkeiden ja alkoholin vaikutus muistamiseen
Anniina Palm, geriatrian erikoislääkäri, Oulunkylän kuntoutuskeskus
13.40 – 14.10Muistin petollisuus
Liisa Järvilehto, oikeuspsykologi, väitöskirjatutkija ja psykoterapeuttiopiskelija
14.10 – 14.40KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla Juhlasali-Lämpiön lisäksi 1½ kerroksen Tarja Halosessa sekä Juho Rissasessa
14.40 – 15.10Elämää muistipuutteiden kanssa
Anna von Nandelstadh, geriatrian erikoislääkäri, ylilääkäri, Helsingin kaupunki
15.10 – 15.50Taikurien käyttämät muistitekniikat
Heikki Nevala, taikuri, tietokirjailija
15.50 – 16.00Keskustelua ja lopetus
16.15 –SUOMEN PSYKIATRIYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2025
Paikka: Karl Lindahl 1½. krs

Ei lounasta ilman etiikkaa

Ohjelma

Paikka: Karhupuisto-Brahenkenttä 3. krs.
Aika: klo 12.00 -13.00
(Sessiota ei striimata) 

Session yhteydessä tarjolla lounas. 
Sitovat ilmoittautumiset 24.2.2025 mennessä | Osallistumiskiintiö 100 hlö

”Eettinen lounas on varsin perinteikäs osa Psykiatripäivien ohjelmaa. Tilaisuus ei ole perinteisessä mielessä luento vaan ennemmin kollegiaalinen keskustelutilaisuus, jossa kaksi asiantuntijaa alustaa aiheesta ja sitten kuulijat osallistuvat yhteistä ymmärrystä synnyttävään ja lisäävään keskusteluun.”

Puheenjohtaja:
John J. Söderholm,
LT, psyk el, osastonlääkäri HUS Riippuvuuspsyk pkl ja postdoc-tutkija Helsingin Yliopisto

Alustajat:
Teijamari Laasonen-Balk, Pohjois-Savon hyvinvointialueen mielenterveyspalveluiden palveluyksikköjohtaja.
Jussi Niemi-Pynttäri, Helsingin kaupungin SoTePe, psykoosipalvelujen päällikkö

AIKAOHJELMA
12.00 – 13.00Hyvinvointialueiden taloushaasteet ovat johtaneet toimintojen uudelleen tarkasteluun ja leikkauksiin.
Minkälaisin periaattein ja näkökulmin priorisointia tulisi tehdä siten, että terveyshyödyn menetys jäisi minimaaliseksi ja päätökset olisivat mahdollisimman oikeudenmukaisia?

Lausuntotyö sujuvaksi – Kuinka selvitä Kelan etuusviidakossa?

Ohjelma 2

Paikka: Karl Lindahl 1½ krs. (Striimataan)
Puheenjohtaja: Virve Kekkonen, LT, ylilääkäri, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Pohjois-Savon  hyvinvointialue, KYS nuorisopsykiatria
Yhteyshenkilö: Tarja Seuri, Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, eMBA, vastuulääkäri Lääkärikeskus Aava 

Oppimistavoitteet:
– Saada lisätietoa Kelan kuntoutusmahdollisuuksista sairauden eri vaiheissa
– Osata arvioida ja koota olennaiset tiedot lääkärinlausuntoon
– Ymmärtää miten työkykyä arvioidaan eri vakuutuslaeissa (sairausvakuutuslaki, kansaneläkelaki)

AIKAOHJELMA
09.00 - 09.10Psykiatripäivien avaus (striimataan Juhlasalista)
Erika Jääskeläinen, professori, Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja
09.00 - 09.50Sairauden ensimmäinen vuosi – hoidon ja kuntoutuksen aikaa
Piia Sankelo, asiantuntijalääkäri, psykiatrian erikoislääkäri, Kela 
09.50 – 10.20Kelan kuntoutusmahdollisuudet: Lääkinnällinen kuntoutus
Outi Saarnisaari, asiantuntijalääkäri, psykiatrian erikoislääkäri, Kela
10.20 – 10.45TAUKO
Kahvia tarjolla Juhlasali-Lämpiön lisäksi 1½ kerroksen Tarja Halosessa sekä Juho Rissasessa
10.45 – 11.10Kelan kuntoutusmahdollisuudet: Ammatillinen kuntoutus
Virpi Liukkonen, asiantuntijalääkäri, LT, työterveydenhuollon erikoislääkäri
11.10 – 11.30Kelan työkyvyttömyyseläke
Päivi Pohjavaara, asiantuntijalääkäri, psykiatrian erikoislääkäri, Kela 
11.30 – 12.00Paneelikeskustelu ja kysymyksiin vastaaminen
Kouluttajat + Marjo Parkkila-Harju, ylilääkäri,  yleislääketieteen erikoislääkäri, Kela
12.00 – 13.00LOUNAS
Paasiravintola 2.krs tai Eettiselle lounaalle ilmoittautuneet 3. krs

Erikoistuvien jaos: Elintavat psyykkisen hyvinvoinnin tukena

Ohjelma 3

Paikka: Karl Lindahl 1½ krs. (Striimataan)
Puheenjohtaja: Toni Aaltonen, erikoistuvien jaoston puheenjohtaja, psykiatriaan erikoistuva lääkäri, Keski-Pohjanmaan keskussairaala
Yhteyshenkilö: Anssi Solismaa, LT, psykiatrian erikoislääkäri, kliininen opettaja, Tampereen yliopisto, TAYS, Pirkanmaan hyvinvointialue

Oppimistavoitteet: Koulutuksen jälkeen osallistuja

  • tietää elintapojen merkityksen psyykkisen hyvinvoinnin ja psykiatrisen hoidon osalta perustuen ajankohtaiseen tieteelliseen näyttöön
  • hallitsee elintapamuutosten edistämiseen liittyvät menetelmät ja osaa käyttää niitä psykiatrisessa käytännössä potilaiden hoidon tukena
  • ymmärtää elintapojen ja psykososiaalisten tekijöiden yhteyden psykiatrisiin häiriöihin
AIKAOHJELMA
13.15 – 13.45Elintapojen merkitys ja tieteellinen pohja
Ville Miettinen, yleislääketieteen erikoislääkäri, DipIBLM, koulutusylilääkäri Etelä-Savon hyvinvointialue
13.45 – 14.15Unen merkitys ja vahvistaminen
Markku Partinen, (etänä) Neurotieteiden professori, Helsingin yliopisto
14.15 – 14.45KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla  1½ kerroksen Tarja Halosen sekä Juho Rissasen lisäksi Juhlasali-Lämpiöaulassa 2½ krs
14.45 – 15.15Sosiaaliset suhteet, stressinhallinta ja tietoisuustaidot
Outi Hilgert, LL. integratiivinen lääketiede, MBSR, MBCT, Yksityislääkäri, Lääkärikeskus Aava
15.15 – 15.45Elämäntapamuutoksen esistäminen ja motivointi
Pekka Aroviita, LT, terveydenhuollon erikoislääkäri, DiplBLM (=Diplomate of the International Board of Lifestyle Medicine), Terveystalo
16.15 –SUOMEN PSYKIATRIYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2025
Paikka: Karl Lindahl  1½. krs

Bentsodiatsepiineja käyttävä potilas - hoitolinjaukset ilman hermoromahdusta

WORKSHOP VOL 1-TORSTAI

Paikka: Hakaniemi 3.krs | Max 30 osallistujaa/workshop 

Puheenjohtaja: Solja Niemelä, päihdelääketieteen professori, psyk el 
Yhteyshenkilö:  Pinne Väänänen, psyk&npsyk el, päihdelääketieteen erityispätevyys 

Ennakkotehtävä: mahdollisuus kysyä teemasta itseä askarruttavia ennakkokysymyksiä Flingassa 

Oppimistavoitteet:
• arvioida bentsodiatsepiinien käyttöä ja -riippuvuusoireita
• suunnitella bentsodiatsepiinihoitoa ja -vieroitusta sekä
• arvioida ajoterveyttä erilaisissa bentsodiatsepiinia käyttävissä potilasryhmissä

AIKAOHJELMA
13.00 – 13.20Tervetuloa, bentsodiatsepiini-update
Solja Niemelä, päihdelääketieteen professori, psyk el
13.20 – 14.00Tapaus 1: Säännöllistynyt bentsodiatsepiinien käyttö: mitä tehdä?
pohdinta pienryhmissä: 20 min, purku 20 min
Moderaattori: Pinne Väänänen, psyk&npsyk el, päihdelääketieteen erityispätevyys
14.00 – 14.20KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla 1½ kerroksen Tarja Halosen sekä Juho Rissasen lisäksi
Juhlasali-Lämpiöaulassa kerroksessa 2½
14.20 – 15.00Tapaus 2: Ahdistuneisuushäiriö ja suurannosriippuvuus
pohdinta pienryhmissä: 20 min, purku 20 min
Moderaattori: Jonna Levola, päihdelääketieteen apulaisprofessori, psyk el
15.00 – 15.40Päihdehakuinen bentsodiatsepiinien käyttö
pohdinta pienryhmissä: 20 min, purku 20 min
Moderaattori: Seppo Kaskinen, psyk eval, päihdelääketieteen erityispätevyys
15.40 – 16.00Loppukeskustelu

Kuuleeko psykiatri? - tarinoita psyykkisesta kärsimyksestä

Iltaohjelma

Transkulttuurisen jaoksen suunnittelema iltaohjelma teemasta kuuleeko psykiatri? – tarinoita psyykkisestä kärsimyksestä

Puheenjohtajat:
Venla Lehti, dosentti, apulaisylilääkäri, Helsingin kaupunki
Jan Nyberg, psykiatrian erikoislääkäri ja kognitiivinen psykoterapeutti, HUS

Tavoite: Lisätä osallistujien ymmärrystä kielen, kielikuvien ja tarinoiden merkityksestä psykiatrin ja potilaan vuorovaikutuksessa sekä herättää kiinnostusta kaunokirjallisuuden merkityksestä kärsimyksen ymmärtämisessä.


Sitovat ilmoittautumiset 5.3.2025 klo 16.00 mennessä. Osallistumiskiintiö 50 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ennen luentoja tarjolla ruokaisa salaattibuffet.

Iltaa voi jatkaa esim. Juttutuvan puolella vapaamuotoisesti.

AIKAOHJELMA
18.15 – 19.00Saapuminen ja ruokailu
19.00 – 19.15Psyykkinen kärsimys, kirjallisuus ja kulttuuri
Anna Ovaska, FT, VTM, Tampereen yliopisto
19.15 – 19.30Narratiivinen lääketiede ja potilastyö
Sonja Sulkava, LT, HUS ja Helsingin yliopisto
19.30 – 20.15Narratiivisen lääketieteen harjoitus
Sonja Sulkava ja Anna Ovaska
20.15 – 20.30TAUKO
20.30 – 21.00Dominoivat kertomukset ja psykoterapia
Juha Holma, professori, Jyväskylän yliopisto
21.00 – 21.30Traumaattiset tarinat kertojan ja kuulijan näkökulmasta
Siarhei Papou, psykiatri, psykoanalyytikko

Plenaari: Masennus koko elämänkaaren ylitse

Ohjelma

Paikka: Juhlasali 2½. krs. (Striimataan)
Puheenjohtaja: Hannu Koponen, professori (emer.), psykiatrian erik.lääkäri
Yhteyshenkilöt: Jaakko Uotila, psykiatriaan erikoistuva lääkäri, kliininen opettaja, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto. Markku Lähteenvuo, oikeuspsykiatrian dosentti 

Oppimistavoitteet:

  • Osata masennuksen hoidon erityispiirteet ikäryhmittäin
  • Hahmottaa masennuksen statistiikkaa, prevalenssia, komorbiditeettia, hoidon ja hoitamatta jättämisen kustannuksia
  • Hahmottaa masennuspotilaan hoidollisia vaihtoehtoja terveydenhuollon eri portailla
  • Saada näkökulmia masennuksen hoidon tulevaisuuden näkymiin
AIKAOHJELMA
08.30 – 09.15Prevalenssi, etiologia
Noora Scheinin, apulaisprofessori Turun yliopisto
09.15 – 10.00Hoidon porrastus, missä kukakin pitäisi hoitaa? Mitä palveluita missäkin pitäisi voida tarjota? Mikä on ESH:n rooli? Milloin on hoidettu tarpeeksi?
Juha Kemppinen, ylilääkäri, aikuispsykiatria MTTP, Ekhva
10.00 – 10.15Masennus – yleislääkärin näkökulma
Outi Seppälä, yleislääketieteen erikoislääkäri ja psykoterapeutti
10.15 – 10.45 KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla Juhlasali-Lämpiön lisäksi 1½ kerroksen Tarja Halosessa sekä Juho Rissasessa
10.45 – 11.30Nuorten masennus – kehityssensitiivinen näkökulma
Tarja Koskinen, psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti.  Vastaava ylilääkäri, Pohjois-Savon hyvinvointialue, nuorisopsykiatria ja Nuorten Menetelmäkeskus, Itä-Suomen yhteistyöalue
11.30 – 12.00Martti Kaila -palkinnon jakotilaisuus vuoden 2024 parhaalle väitöskirjalle.
Tämän lisäksi Psykiatriyhdistyksen ja Psykiatrian tutkimussäätiön apurahojen jako.

Palkintoja jakamassa:
Erika Jääskeläinen, Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja,
Mauri Marttunen, Psykiatrian Tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja sekä
Marjut Grainger, Psykiatrian Tutkimussäätiön asiamies

Tervetuloa juhlistamaan kanssamme akateemisia saavutuksia
12.00 – 13.00 LOUNAS
Paasiravintola 2.krs
13.00 – 13.30Vanhuksen masennuksen erityispiirteitä
Hannu Koponen, professori (emer.), psykiatrian erikoislääkäri
13.30 – 14.00Masennus ja päihteet
Kaisa Luoto, LT, psykiatrian erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys,
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualuejohtaja, Pirkanmaan hva
14.00 – 14.30KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla Juhlasali-Lämpiön lisäksi 1½ kerroksen Tarja Halosessa sekä Juho Rissasessa
14.30 – 15.15Mitä uutta masennuksen hoidossa?
Tuukka Raij, apulaisylilääkäri, psykiatrian dosentti, kliininen akatemiatutkija HUS Psykiatria ja Aalto-yliopisto
15.15 – 15.45Masennuspotilaan kuntoutus
Kirsti Nurmela, LT ylilääkäri,Kuntoutuksen ja lääkärikouluttajan erityispätevyys, TAYS psykiatrian toimialue

Perinataalipsykiatriaa

Ohjelma 2

Paikka: Karl Lindahl 1½. krs. (Striimataan)
Puheenjohtaja: Tiina Riekki, LT, psykiatrian erikoislääkäri, perinataalisen mielenterveystyön erityispätevyys, kliininen opettaja, Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue; Väistyvä puheenjohtaja, Suomen Perinataalimielenterveys ry
Yhteyshenkilöt: Anna Kurttila, psykiatrian erikoislääkäri, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

 Oppimistavoitteet:

  • Osallistuja tuntee perinataaliajan mielenterveys -käsitteen ja osaa ottaa huomioon sekä vanhempien, sikiön tai vastasyntyneen että muun perheen hyvinvoinnin sekä perinataaliajan erityispiirteet osana mielenterveyden arviointia ja hoitoa
  • Osallistuja osaa tunnistaa raskaus- ja vauva-aikaan liittyviä mielenterveys- ja päihdeongelmia, ja osaa huomioida perinataaliajan erityistarpeet perheissä, joissa on psykiatrisia sairauksia
  • Osallistujalla on tietoa vanhempien raskaudenaikaisten ja vauva-aikaan liittyvien mielenterveys- ja päihdeongelmien lääkkeellisistä ja lääkkeettömistä hoitomahdollisuuksista ja palvelujärjestelmistä
AIKAOHJELMA
08.30 – 09.15Perinataaliajan mielenterveys
Tiina Riekki, LT, psykiatrian erikoislääkäri, perinataalisen mielenterveystyön erityispätevyys, kliininen opettaja, Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue; Väistyvä puheenjohtaja, Suomen Perinataalimielenterveys ry
09.15 – 09.45Psyykenlääkitys raskauden ja imetyksen aikana
Maarit Leinonen, Osastonylilääkäri, dosentti, Teratologinen tietopalvelu, HUS Akuutti, Helsinki
09.45 – 10.15Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia
Päivi Ronkainen, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, varhaisen vuorovaikutuksen kouluttajapsykoterapeutti, Pohjois-Savon hyvinvointialue, Kys lastenpsykiatrian pkl
10.15 – 10.45KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla 1½ kerroksen Tarja Halosen sekä Juho Paasikiven lisäksi Juhlasali-Lämpiöaulassa 2½ krs
10.45 – 11.15Päihdepsykiatrian näkökulma
Kaisa Kuurne, psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys. Ylilääkäri, HUS Riippuvuuspsykiatria
11.15 – 11.45Perinataaliajan mielenterveysongelmien hoitopolut
Johanna Pietikäinen, LT, psykiatrian erikoislääkäri, Aikuisten integratiivinenyksilöpsykoterapeutti, Perinataalisen mielenterveystyön erityispätevyys, Perinataalipsykiatrian konsultoiva apulaisylilääkäri, Meilahden psykiatrinen konsultaatiopoliklinikka, HUS
11.45 – 12.00KESKUSTELU
12.00 – 13.00LOUNAS
Paasiravintola 2. krs

Bentsodiatsepiineja käyttävä potilas - hoitolinjaukset ilman hermoromahdusta

WORKSHOP II - PErjantai

Paikka: Hakaniemi 3.krs | Max 30 osallistujaa/workshop 

Puheenjohtaja: Jonna Levola, apulaisprofessori
Yhteyshenkilö: Pinne Väänänen, psyk&npsyk el, päihdelääketieteen erityispätevyys

Ennakkotehtävä: Mahdollisuus kysyä teemasta itseä askarruttavia ennakkokysymyksiä Flingassa.

Oppimistavoitteet: Työpajan jälkeen osallistuja osaa

  • arvioida bentsodiatsepiinien käyttöä ja -riippuvuusoireita
  • suunnitella bentsodiatsepiinihoitoa ja -vieroitusta sekä
  • arvioida ajoterveyttä erilaisissa bentsodiatsepiinia käyttävissä potilasryhmissä
AIKAOHJELMA
09.00 – 09.20Tervetuloa, bentsodiatsepiini-update
Solja Niemelä, päihdelääketieteen professori, psyk el
09.20 – 10.00Tapaus 1: Säännöllistynyt bentsodiatsepiinien käyttö: mitä tehdä?
pohdinta pienryhmissä: 20 min, purku 20 min
Moderaattori: Pinne Väänänen, psyk&npsyk el, päihdelääketieteen erityispätevyys
10.00 – 10.20KAHVITAUKO
Kahvia tarjolla  1½ kerroksen Tarja Halosen sekä Juho Rissasen lisäksi Juhlasali-Lämpiöaulassa 2½ krs
10.20 – 11.00Tapaus 2: Ahdistuneisuushäiriö ja suurannosriippuvuus
pohdinta pienryhmissä: 20 min, purku 20 min
Moderaattori: Jonna Levola, päihdelääketieteen apulaisprofessori, psyk el
11.00 – 11.40Päihdehakuinen bentsodiatsepiinien käyttö
pohdinta pienryhmissä: 20 min, purku 20 min
Moderaattori: Seppo Kaskinen, psyk eval, päihdelääketieteen erityispätevyys
11.40 – 12.00Loppukeskustelu
12.00 – 13.00LOUNAS
Paasiravintola 2. krs

Porrastettu hoitomalli psykoterapeuttisissa / psykososiaalisissa hoidoissa

Ohjelma 3

Puheenjohtaja: Suoma Saarni, professori, yl Tampereen yliopisto, HUS, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Yhteyshenkilöt: Joel Holmèn, psykiatrian el, Recuror Oy, Psykiatriyhdistyksen psykoterapiatoimikunta

Oppimistavoitteet: Seminaarin jälkeen osallistuja

  • tietää ajankohtaisen mielenterveyskriisin tilanteen ja keskeiset tekijät kriisin ratkaisuissa, erityisesti masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden osalta.
  • ymmärtää psykososiaalisten hoitojen porrastetun hoitomallin idean ja käytännön toteutuksen Suomessa
  • tietää Britannian Talking Therapies mallin ydinasiat
    ymmärtää stratified ja stepped care- käsitteiden keskeiset erot ja yhtäläisyydet
AIKAOHJELMA
13.00 – 13.05Avaus
Suoma Saarni, professori, yl Tampereen yliopisto, HUS, Päijät-Hämeen hva
13.05 – 14.05Talking Therapies model in UK
Professor David M Clark, Professor Emeritus of Experimental Psychology, University of Oxford
14.05 – 14.30KAHVITAUKO Kahvia tarjolla 1½ kerroksen näytteilleasettajatilojen Tarja Halonen sekä Juho Rissanen lisäksi 2½ kerroksen Juhlasali – Lämpiöaulassa. 
14.30 – 15.00Terapiat etulinjaan toimintamalli; erot ja yhtäläisyydet Talking Therapies malliin
Samuli Saarni, professori, Tampereen yliopisto, hankejohtaja Terapiat etulinjaan
15.00 – 15.30Keskustelu
15.30  – 15.45Closing Remarks
Suoma Saarni, professori, yl Tampereen yliopisto, HUS, Päijät-Hämeen hyvinvointialue