Skip to content

Lasten mielenterveysviikko 2025

Jaa kirjoitus

Lasten mielenterveysviikkoa vietetään 3.-9.2.2025. Tämän vuoden teemana on ”Tunne itsesi, kasva omana itsenäsi”. Sen tarkoituksena on rohkaista lapsia tutkimaan itsetietoisuuden ja itsereflektiokyvyn kasvattamisen tärkeyttä; Mitä elementtejä tarvitaan vankan itsetunnon luomiseksi ja kuinka näiden avaintaitojen kehittäminen varhaisvuosina voi tukea lapsenemotionaalisen ja psykologisen hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan lähes joka viides lapsi ja nuori maailmanlaajuisesti kokee mielenterveysongelmia.

Koulun, sosiaalisen median, perheen haasteet ja nopeasti muuttuvan maailman aiheuttamat paineet voivat kaikki lisätä ahdistuksen ja ahdistuksen tunteita. Lapsilla ei ehkä ole riittäviä taitoja tai sanoja kuvaamaan tuntemuksiaan, vaan he kokevat aikuisia isommin, kommunikoivat käyttäytymisellään, kuten vetäytymisellä, huonolla tuulella, ärtyneisyydellä, aggressiolla tai keskittymisvaikeuksilla. Lasten kehitys on yksilöllistä, eikä kaikki lasten oireilu viittaa mielenterveyden häiriöön. Esimerkiksi käyttäytymisen ja keskittymisen vaikeudet voivat liittyä lapsen kasvuympäristön tekijöihin, jolloin ensisijaista on pyrkiä vaikuttamaan niihin.

Viikko tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskustella lasten, perheiden, koulujen ja yhteisöjen kanssa lasten mielenterveydestä, tarjota psykokasvatusta, auttaa murtamaan leimautumista ja edistää varhaista puuttumista. Mielenterveyden huomioiminen varhaisesta elämästä alkaen on olennaista kestävien vaikeuksien ehkäisemisessä ja kestävien ja emotionaalisesti terveiden yksilöiden sukupolven kasvattamisessa.

THL on julkaissut oppaan ”Kouluikäisten  mielenterveysongelmien  tuki ja hoito perustason palveluissa”. Oppaasta löytyy myös tietoa tavallisimmista  mielenterveysongelmista ja -häiriöistä, niiden yleisyydestä, tunnistamisesta, kulusta ja hoitolinjoista. Kouluikäisten mielenterveysongelmien tuki ja hoito perustason palveluissa.

💙 Huomioidaan lapset tällä viikolla entistä herkemmin, jotta kaikki voivat kasvaa turvassa aikuisiksi ja elää täyttä elämää täynnä seikkailuja, luovuutta, yhteyttä toisiin ja tervettä uteliaisuutta unohtamatta.

Lue lisää