Skip to content

Suomen Psykiatriyhdistyksen kannanotto eheytysterapioihin

Jaa kirjoitus

Suomen Psykiatriyhdistyksen hallitus hyväksyi Psykiatriyhdistyksen eettisen neuvoston kannanoton eheytysterapioihin yhdistyksen linjaukseksi.

Kannanoton keskeinen sisältö

Seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti eivät ole “hoidolla” muokattavissa. Eheytysterapioille altistuminen on mielenterveydelle haitallista ja kärsimystä aiheuttavaa.

Tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä tulee aktiivisesti lisätä terveyspalvelujen tuottajien keskuudessa siten, että jokainen terveyspalveluita tarvitseva voi luottaa turvallisuuteen ja kunnioittavaan kohteluun terveyspalveluissa.

Mitä eheytysterapiat ovat?

Eheytysterapioilla (Conversion Therapies, Gender Identity Conversion Efforts, GICE) tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä “hoitointerventioita”. Ne pohjaavat vanhentuneeseen ajatukseen, jonka mukaan heteroseksuaalisuudesta eroava seksuaalinen suuntautuminen tai cis-sukupuolesta eroava sukupuoli-identiteetti olisivat jollakin tapaa muutettavissa tai “parannettavissa”. Aiemmin näin on toki otaksuttukin; homoseksuaalisuus poistettiin psykiatrisesta diagnoosiluokituksista 1973 (DSM) ja 1992 (ICD). Transsukupuolisuus tulee niin ikään poistumaan mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden pääluokasta ICD –11 käyttöönoton yhteydessä.

Tutkimusnäyttö ei tue eheytysterapioita 

Tieteellinen tutkimustieto on kuitenkin osoittanut, etteivät seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti ole “terapeuttisin interventioin” muokattavissa. Sen sijaan on lisääntyvää tutkimusnäyttöä siitä, että eheytysterapioille altistuminen on ihmisen mielenterveydelle haitallista ja kärsimystä aiheuttavaa.

Ammatillinen näkemys eheytysterapioista on kansainvälisesti yhtenäinen

Useimmat johtavat lääketieteelliset ja psykiatriset organisaatiot, kuten AMA (1), APA (2), WPA (3), Royal College of Psychiatrists (4,5) ja Amerikan Psykoanalyyttinen yhdistys APsaA (6), ovat selkeästi irtisanoutuneet eheytysterapioista. Lisäksi useissa länsimaissa, esimerkiksi Kanadassa ja useammassa Yhdysvaltojen osavaltioissa on menossa lainsäädäntöhankkeita eheytysterapioiden tarjoamisen kriminalisoimiseksi. Myös EU:n parlamentti on kehottanut jäsenvaltioita kieltämään eheytysterapiat, mutta toistaiseksi ainoastaan Saksa ja Malta ovat toimineet suosituksen mukaisesti.  

Suomessa saatetaan edelleen tarjota haitalliseksi osoitettuja hoitoja haavoittuvassa asemassa oleville potilaille

Eheyttämishoidot eivät ole kadonneet Suomestakaan, vaan joka vuosi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen potilas- ja ihmisoikeusjärjestöt saavat yhteydenottoja suomalaisilta potilailta, joille on tarjottu tai joita on jopa painostettu eheytysterapiaan. 

Suomalaisessa terveydenhuollossa näyttää yhä esiintyvän käsityksiä, joiden mukaan suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja eheyttämiseen olisi jollakin tavalla mielipideasia ja ”eheytys” hyväksyttyä, mikäli potilas itse sitä toivoo.

Tieteellinen näyttö ei ole mielipide

Tieteellisen näytön tulee ohjata hoitoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä samalla tavoin kuin lääketieteessä yleensäkin. Tämä on tärkeää näiden vähemmistöjen haavoittuvan aseman vuoksi.  Ulkopuolisilla tahoilla, kuten erilaisilla poliittisilla ja uskonnollisilla ryhmillä, ei voi olla roolia hoitoa koskevassa päätöksenteossa.

Yhdistyksen kanta eheytyshoitoihin on kielteinen

1.  Suomen Psykiatriyhdistys pitää tietoa epäeettisten ja potilaalle haitallisten eheytyshoitojen tarjoamisesta huolestuttavana. Valvira on aiemmin kannaotossaan rinnastanut eheytyshoidot uskomushoitoihin, mikä onkin johdonmukaista tieteellisen näytön puute huomioiden. Yhdistys pitää kuitenkin tärkeänä, että eheytyshoitojen tarjoaminen terveydenhuollossa ei jää viranomaisvalvonnan ulkopuolelle.

2.  Suomen Psykiatriyhdistys pitää tärkeänä, että Psykiatriyhdistyksen jäsenet ylläpitävät tietämystään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, ja osaltaan aktiivisesti edesauttavat tiedon jakamista terveyspalvelujen tuottajien keskuudessa. Jokaisen terveyspalveluita tarvitsevan tulee voida luottaa hoidon turvallisuuteen ja kunnioittavaan kohteluun. 

3.  Psykiatriyhdistys katsoo, että eheytysterapiat eivät ole psykiatrisen ammattietiikan mukaista toimintaa, eikä yhdistyksen jäsenen siten tule osallistua eheytyshoitojen toteuttamiseen tai suositella niitä myöskään terveydenhuollon ulkopuolella.

Lisätietoja: Psykiatriyhdistyksen eettisen neuvoston pj. Teemu Kärnä teemu.karna@hillaoy.fi

Viitteet:

1. Issue Brief: LGBTQ change efforts (so called ”conversion therapy”) AMA 2019 (pdf) 

2. APA Official Actions: Position Statement on Conversion Therapy and LGBTQ Patients (pdf) 

3. WPA Position Statement on Gender Identity and Same-Sex Orientation, Attraction and Behaviours 2016 (pdf) 

4. Royal College of Psychiatrists’ statement on sexual orientation 2014 (pdf) 

5.Royal College of Psychiatrists: Supporting transgender and gender-diverse people 2018 (pdf) 

6. Position Statement on Attempts to Change Sexual Orientation, Gender Identity, or Gender Expression APsaA 2012 (pdf) 

Lue lisää