Torstaina 10.10. 2024 vietetään maailman mielenterveyspäivää. Maailman mielenterveysjärjestö WHO pitää silloin verkossa julkaisutilaisuuden Mosaic-työkalusta, jota voidaan käyttää mielenterveysongelmiin liittyvän stigman ja syrjinnän torjumiseen. Julkaisutilaisuus pidetään to 10.10. klo 11–12.30 Suomen aikaa.
Tietoa ja linkki verkkolähetykseen
Mielenterveyteen liittyvää leimaamista ja syrjintää esiintyy kaikissa maissa, ja ne voivat olla uskomattoman haitallisia ihmisten elämälle. Osittain leimautumisen ja syrjinnän vuoksi mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset hakeutuvat vähemmän todennäköisesti hoitoon sairautensa vuoksi, jatkavat hoitoa harvemmin ja heidän on vaikeampi pitää työelämässä ja luoda ihmissuhteita. Heillä on myös huomattavasti lyhyempi elinajanodote. Mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten leimaaminen ja syrjintä on lopetettava.
”Mosaic-työkalupakin leimautumisen ja syrjinnän lopettamiseksi mielenterveydessä” ovat kehittäneet WHO/Europe, ammatilliset asiantuntijat Lontoon King’s Collegesta ja kokemukselliset asiantuntijat Global Mental Health Peer Network -verkostosta Pan-European Mental Health Coalitionin ja stigman vastaisia asiantuntijoita maailmanlaajuisesti. Se hyödyntää parasta saatavilla olevaa näyttöä siitä, kuinka vähentää leimautumista ja syrjintää mielenterveyden alalla.
Työkalupaketti vastaa yhteen Lancet-komission suosituksista leimautumisen ja syrjinnän lopettamisesta ja vastaa tarpeisiin, jotka WHO:n/Euroopan yleiseurooppalaisen mielenterveyskoalition jäsenet tunnistivat ensimmäisessä mielenterveysjohtamista koskevassa työpaketissaan.
Mosaic-työkalupakki on suunniteltu kaikille, jotka haluavat osallistua leimautumisen vastaiseen työhön, jonka tarkoituksena on selvittää leimautumisen ja syrjinnän vähentämisprosessi. Sen tarkoituksena on helpottaa yksilöiden ja organisaatioiden, jotka eivät ole vielä ryhtyneet näyttöön perustuviin leimautumisen vastaisiin toimiin, aloittaa tämä prosessi omassa kontekstissaan. Ne, jotka ovat aiemmin tehneet leimautumista estävää työtä, voivat myös pitää sitä hyödyllisenä referenssinä sidosryhmien ostamisen edistämisessä ja näyttöön perustuvien leimautumisen vähentämisperiaatteiden omaksumisen edistämiseksi aloilla, joilla tällaista työtä ei ehkä ole tehty. ennen.
Avajaistapahtuman avaa WHO:n Euroopan aluejohtaja tohtori Hans Henri P. Kluge, ja siihen osallistuu asiantuntijapaneeli, jossa on kokemusta ja leimautumista torjuvia asiantuntijoita eri puolilta maailmaa, mukaan lukien yleiseurooppalaisen mielenterveyskoalition jäsenet.
Levitä sanaa – on aika #lopettaaStigma #EndStigma mielenterveydestä.