Poiminta ja vapaa käännös EuroHealthNet Magazine: wellbeing economy editionista
Make Mothers Matter -järjestön ”State of Motherhood in Europe 2024” -raportti tarjoaa elävän ja usein pysäyttävän kuvan siitä, mitä äitiys tarkoittaa 2000-luvun Euroopassa. Yhteensä yli 9 600 äitiä 11 EU-maasta sekä Yhdistyneestä kuningaskunnasta on kertonut kokemuksistaan. Heidän kertomuksensa ovat sekä syvästi henkilökohtaisia että kiistatta yhteiskunnallisia.
Angela Garcia, Make Mothers Matter -järjestön johtaja, pohtii raportin löydöksiä ja sitä, mitä seuraavaksi on tehtävä.
Artikkeli käsittelee äitien kokemuksia työelämän, perhe-elämän ja mielenterveyden yhteensovittamisesta Euroopassa. Make Mothers Matter -järjestön laaja kysely paljastaa, että monet äidit tuntevat itsensä näkymättömiksi ja ylikuormitetuiksi, vaikka tasa-arvo on edistynyt. Yli 67 % äideistä kokee henkistä kuormitusta, ja puolet raportoi mielenterveysongelmia, kuten ahdistusta ja uupumusta. Erityisesti 30–39-vuotiaat äidit, pienituloiset ja pienten lasten vanhemmat kokevat suurta henkistä rasitusta.
Työelämään palaaminen lapsen saamisen jälkeen on monille äideille haastavaa. Ennen äitiyttä 74 % kyselyyn vastanneista työskenteli kokopäiväisesti, mutta ensimmäisen lapsen jälkeen luku putosi 49 %:iin, ja 15 % jätti työelämän kokonaan.Tämä osoittaa, että äitien roolia yhteiskunnassa ei aina arvosteta riittävästi.
Ratkaisuksi esitetään hyvinvointitalouden mallia, joka asettaa ihmiset ja ympäristön etusijalle taloudellisen voiton sijaan. Kulttuurinen muutos ja parempi tuki äideille voisivat auttaa vähentämään kuormitusta ja parantamaan perheiden hyvinvointia.
Lukuajan arvio: noin 3–4 minuuttia.
Alkuperäinen artikkeli on englanniksi ja voit tutustua siihen tässä, ja lisätietoa äitien mielenterveydestä löytyy myös tutkimuksesta.