11.1.2018

Psykiatriaan erikoistuvat lääkärit ovat tyytyväisiä erikoisalan koulutuspaikkoihin

Nuorten lääkärien yhdistys teki selvityksen erikoistuvien lääkärien koulutuspaikoista ja listasi parhaiten menestyneet koulutussairaalat ja -terveyskeskukset. Psykiatriaan erikoistuvat olivat kyselyn perusteella tyytyväisiä oman erikoisalansa koulutuspaikkoihin.

Nuorten lääkärien yhdistyksen (NLY) valtakunnallisesti toteutetun kyselyn avulla selvitettiin, miten tyytyväisiä erikoistuvat lääkärit ovat eri koulutuspaikkoihin. Tyytyväisimmät erikoistujat löytyivät reumatologiasta, työterveydenhuollosta sekä psykiatriasta.

Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Nina Lindberg kertoo yhdistyksen ottavan uutisen ilolla vastaan.

“Lääkäriliiton Erikoislääkäriennuste vuoteen 2030 mukaan psykiatrian erikoislääkärien määrä vähenee noin neljänneksellä, kun eläköityminen kiihtyy 2020-luvulle tultaessa. On tärkeää saada alalle uusia erikoislääkäreitä ja tällainen positiivinen viesti saattaa jatkossa lisätä nuorten lääkäreiden innostusta hakeutua psykiatrian erikoisalan pariin”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Nina Lindberg.

Psykiatriyhdistyksen erikoistuvien jaoksen puheenjohtaja Ida Ringbomin mukaan psykiatriassa on viime vuosina monissa paikoissa panostettu erikoistuvien lääkärien koulutukseen.

“Tällaiset satsaukset ovat tärkeitä, jotta erikoistuvat lääkärit viihtyvät ja kokevat voivansa kehittyä ammatissaan” Ringbom perustelee.

Hyvä ohjaus ja koulutus sekä kollegojen tuki lisäävät tyytyväisyyttä

NLY:n puheenjohtaja Sara Launio kertoo yhdistyksen tiedotteessa, että kysely nostaa esiin toimipaikkoja, joissa ohjaus on hyvää ja koulutuksesta ollaan kiinnostuneita.

“Työyhteisö, jossa ollaan ajan tasalla lääketieteen kehityksessä, ja jossa lääkärit saavat jatkuvasti täydennyskoulutusta, takaa nuorelle lääkärille erinomaiset erikoistumismahdollisuudet ja potilaalle parhaan hoidon”, Launio kertoo NLY:n tiedotteessa.

Parhaiten kyselyssä menestyivät koulutuspaikat, joissa erikoistuva oli saanut työsuhteen alussa oman ohjaajan ja ohjaukselle oli varattu säännöllinen aika. Myös säännöllisesti saatavilla oleva koulutus sekä kollegoilta ja omalta ohjaajalta saatu konsultaatiotuki lisäsi tyytyväisyyttä.

Tyytyväisyyttä vähensi liiallinen työkuorma, ja erityisesti ruuhkautuvissa päivystyksissä huoli potilasturvallisuuden vaarantumisesta resurssipulan vuoksi aiheutti vastaajissa huolta. Myös niukka perehdytys, seniorituen puute sekä vanhanaikainen ja hierarkinen työympärisö lisäsivät tyytymättömyyttä.

NLY aikoo jatkossa toteuttaa kyselyn vuosittain.

Nuorten lääkärien yhdistyksen oman tiedotteen voit lukea täältä

Kyselyn tulokset kokonaisuudessaan löytyvät täältä