26.1.2018 17.11

Ma­sen­nuk­sen vuok­si sai­raa­las­sa hoi­det­tu­jen po­ti­lai­den it­se­mur­han ris­ki vä­he­ni puo­leen Suo­mes­sa

Psykiatrian alan arvostetuimmassa julkaisusarjassa, World Psychiatryssa, julkaistussa tutkimuksessa ilmenee, että masennuksen vuoksi sairaalassa hoidettujen potilaiden itsemurhariski on vähentynyt Suomessa merkittävästi vuoden 1991 jälkeen.

Laajassa suomalaisesta kohorttitutkimuksesta seurattiin 56 826 ensimmäistä kertaa masennuksen vuoksi psykiatrisessa sairaalahoidossa vuosina 1991–2011 ollutta potilasta.

Tutkimus on osa psykiatrian erikoislääkäri Kari Aaltosen meneillään olevaa väitöskirjatyötä. Tutkimusryhmän muita jäseniä ovat psykiatrian professori Erkki Isometsä (Helsingin yliopisto), professori Reijo Sund (Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot) sekä sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola (Tampereen yliopisto).

Tutkimusprojektia ovat rahoittaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Helsingin Yliopistollinen Keskussairaala, Suomen Lääketieteen Säätiö, ja Psykiatrian Tutkimussäätiö.

Lisätietoa:

Helsingin yliopiston tiedote

THL:n tiedote

Viite: Kari I. Aaltonen et al., Decline in suicide mortality after psychiatric hospitalization for depression in Finland between 1991 and 2014. World Psychiatry 17:1 - February 2018, pp. 110–112.